Marskista se ehkä alkoi?
Kiinnostukseni historiaan heräsi lukion aikana. Tein tuolloin tutkielman Mannerheimista.
Se olikin ensimmäinen kestävyyssuoritukseni. Kahlasin tutkielmaani varten Stig Jägerskiöldin toimittaman kahdeksanosaisen Marskin elämänkerran ja siitä lähtien historiankirjat ovat kuluneet käsissäni.
Ylivoimaisesti upein kirjasarjani liittyy tutkimusmatkailija Livingstoneen.
Ostin hänen tutkimusmatkoistaan kertovia yli 100-vuotta (1890 l.) vanhoja kirjoja lontoolaisesta antikvariaatista.
Se, että Livingstonen kirjat päätyivät haltuuni on aika mielenkiintoinen tarina.
Olin matkalla Etelä-Afrikkaan ja sieltä oli tarkoitus jatkaa kohti Botswanaa suunnittelemaan Kalaharin halkijuoksua. Olin saapunut aamukoneella Heathrow´n lentokentälle ja jatkolento Johannesburgiin oli vasta illalla, joten päätin tehdä pikavisiitin Lontooseen.
Löysin itseni paikallisesta antikvariaatista, sillä niin vanhat kirjat kuin kartat ovat mielenkiintoni kohteita.
Vanhojen tavaroiden kauppaan saapuessani bongasin viisiosaisen kirjasarjan, joka käsitteli tohtori Livingstonen Afrikan ja Kalaharin tutkimusmatkoja.
It was a sign eli se oli merkki!
Oli ihan pakko ostaa ne kirjat. Ei ne nyt ihan sieltä halvimmasta päästä olleet, mutta ei niitä sinnekään voinut jättää.
No nyt kun pääsimme tutkimusmatkailijoihin, niin on pakko ottaa esille suomalaiset seikkailijat, joista suurin osa saattanut jäädä suurelle yleisölle tuntemattomaksi.
Otetaan esimerkkinä vaikkapa Turussa syntynyt tutkimusmatkailija Herman Spöring nuorempi (n.1733-1771), joka osallistui löytöretkeilijä James Cookin ensimmäiseen purjehdukseen Endeavour-laivalla maailman ympäri. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/02/suomalainen-sporing-paasee-james-cookin-matkaan
Oheisen Ylen saitin kautta voi kuunnella ja lukea upeita tarinoita vaikkapa kielitieteilijä Donnerin huikeista Siperian seikkailuista. Näiden tarinoiden parissa aion viettää vielä useita talvi-iltoja.
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2025