Jukka Viljanen
  • Tervetuloa
  • Jukka
  • Adventures
    • Kalahari Adventure Run 1000 km
    • Etelänapamanner
    • Libyan Sahara
    • North Pole Marathon & North Pole Bike Extreme
  • Blogi
  • Tilaa Jukka puhujaksi
  • Contact
  • Partners
  • Search
  • Menu Menu

Festari-viikonloppu

August 16, 2025/in Uncategorized /by Jukka Viljanen

Vietin lähes koko perjantain Nouxfestillä, joka järjestetään luontokeskus Haltian hoodeilla.

Hengailun lisäksi minulla oli siellä muutama duunijuttukin.

Esimerkiksi tapaaminen erään UM´n työntekijän kanssa, joka liittyi ensi vuoden Saharan “puhdas vesi” -projektiin, oli hemmetin hyvä.

Nyt hankkeeseen on saatava useita muita ihmisiä mukaan ja uskon näin myös tapahtuvan.

Vedin iltapäivällä 1,5h polkujuoksukurssin ja toteutin samanlaisen setin myös tänään lauantaina.

Lavalla

August 15, 2025/in Uncategorized /by Jukka Viljanen

Pidin eilen Nouxfest -tapahtumassa “seikkailujuoksu tekee hyvää” -luennon.

Juoksu tekee minulle hyvää, mutta nämä seikkailujuoksut voivat tehdä hyvää vaikkapa ilmastotieteelle, kuten Vatnajökull-projekti osoitti.

Heti oman puheenvuoroni jälkeen lavalle asteli Ilmatieteen Laitoksen tutkija Outi Meinander, joka kertoi yhteistyöstämme ja jäätiköiden tilasta. Tämä vuosihan on julistettu YK´n jäätikkövuodeksi.

Minulla oli ennen luentoa kokous Outin kanssa ja yhteistyömme jatkuu ensi vuonna Saharan autiomaassa.

Kerroin myös yleisölle “puhdas vesi”-hankkeesta, jonka tavoitteena on mm. porata uusia kaivoja Saharaan.

Minulla on tänään siihen liittyvä palaveri Ulkoministeriön kehitysyhteistyö-yksikön edustajan kanssa.

“Terveyspommi”

August 14, 2025/in Uncategorized /by Jukka Viljanen

Puhe on tänään “superfoodista” nimeltä kaakao.

Jos katsoo kaupan hyllyjä, niin sieltä löytää sen seitsemää sorttia perus-kaakaota, mutta harvemmin terveyspommina tunnettua “raakakaakaota”.

Raakakaakao ja kaakao eroavat toisistaan pääasiassa valmistusprosessin ja ravintosisällön suhteen. Raakakaakao on vähemmän prosessoitua, säilyttäen enemmän luonnollisia ravintoaineita, kun taas kaakao on usein korkeammassa lämpötilassa käsitelty ja sisältää vähemmän ravintoaineita

Raakakaakao valmistetaan kuivaamalla ja murskaamalla kaakaopavut matalassa lämpötilassa (yleensä alle 45°C), jolloin sen ravintoaineet ja entsyymit säilyvät paremmin. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten flavonoideja ja polyfenoleja, sekä kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja rautaa. 

“Tavallinen kaakao” käsitellään korkeammissa lämpötiloissa, mikä voi vähentää sen ravintoarvoja.(Lähde AI).

Käytän aika paljon nimenomaan raakakaakaota. Siitä valmistuu hyvä ja herkullinen palautumisjuoma blenderissä esim. lisäämällä siihen banskua ja maitoa.

Se siis maistuu ja tekee keholle hyvää.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, niin olen hörppinyt litrakaupalla maitokaakaota juostessani Qatarin aavikolla ja Islannin Vatnajökull-jäätiköllä.

Näin tulee tapahtumaan myös Saharassa.

Page 4 of 1739«‹23456›»

Seikkailujuoksija

Recent Posts

  • Perinnetieto
  • Lääkelaukku
  • Kaivoja Saharaan
  • Juoksutreenejä lisäpainoilla
  • 30h

Archives

Scroll to top