“Terveyspommi”
Puhe on tänään “superfoodista” nimeltä kaakao.
Jos katsoo kaupan hyllyjä, niin sieltä löytää sen seitsemää sorttia perus-kaakaota, mutta harvemmin terveyspommina tunnettua “raakakaakaota”.
Raakakaakao ja kaakao eroavat toisistaan pääasiassa valmistusprosessin ja ravintosisällön suhteen. Raakakaakao on vähemmän prosessoitua, säilyttäen enemmän luonnollisia ravintoaineita, kun taas kaakao on usein korkeammassa lämpötilassa käsitelty ja sisältää vähemmän ravintoaineita
Raakakaakao valmistetaan kuivaamalla ja murskaamalla kaakaopavut matalassa lämpötilassa (yleensä alle 45°C), jolloin sen ravintoaineet ja entsyymit säilyvät paremmin. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten flavonoideja ja polyfenoleja, sekä kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja rautaa.
“Tavallinen kaakao” käsitellään korkeammissa lämpötiloissa, mikä voi vähentää sen ravintoarvoja.(Lähde AI).
Käytän aika paljon nimenomaan raakakaakaota. Siitä valmistuu hyvä ja herkullinen palautumisjuoma blenderissä esim. lisäämällä siihen banskua ja maitoa.
Se siis maistuu ja tekee keholle hyvää.
Kuten olen aiemmin kirjoittanut, niin olen hörppinyt litrakaupalla maitokaakaota juostessani Qatarin aavikolla ja Islannin Vatnajökull-jäätiköllä.
Näin tulee tapahtumaan myös Saharassa.