Pohkeista poweria!
Pohkeiden lihakset tuottavat yli puolet juoksuun tarvittavasta pystysuuntaisesta voimasta, ja lähes kaiken vaakasuuntaisesta eteenpäin työntävästä voimasta.
Juoksijan paras kaveri on vahvat pohkeet.
Harjoitan usein soleusta eli leveää kantalihasta. Soleuksen tehtävänä on mm. tasapainon ylläpito.
Askelpituuden lisääminen kasvattaa juoksuvauhtia. Askelpituus kasvaa, kun jalkaa työnnetään voimakkaammin maasta. Työntämiseen tarvitaan leveän kantalihaksen ja myös kaksoiskantalihaksen hyvää toimintakykyä. Askelpituutta ei tule lisätä niin paljon, että jalka laskeutuu lantion etupuolelle!
Jos jalkojen päällä on tullut oltua suhteellisen vähän, varsinkin pohkeiden seudun lihasten hiusverisuoniverkosto on sopeutunut tilanteeseen. Kun askelia lisää maltilla, niin se rakentaa uusia hiusverisuonia, ja lihasten aineenvaihdunta paranee.
Rakennusvaihe kannattaa tehdä hitaasti, jotta kudosten aineenvaihdunta kehittyy samassa suhteessa muun kunnon kanssa, Pohkeiden lihakset ottavat ison osan juoksun aiheuttamasta rasituksesta vastaan
Akillesjänne on jatkumo pohkeen lihaksista. Se on juuri se paikka, joka yleensä kipeytyy kun alkaa yhtäkkiä juosta tai kävellä pitkiä lenkkejä.
Niin jänne- kuin lihaskudoskin vahvistuvat kuormituksesta. Kun aloittaa juoksemisen tai pitkät kävelylenkit tauon jälkeen, pitää aloittaa asteittain, pikkuhiljaa kuormitusta lisäämällä. Niiden rinnalla tarvitaan pohkeiden voimaharjoittelua.
Jänne on vahva, kun se on elastinen ja luja. Jos jännettä ei käytä, se rapistuu. Silloin se kipeytyy helposti ja siihen voi myös tulla repeämiä.
Olen ollut tekemisissä lukemattomien juoksijoiden kanssa. Melkein kaikilla on akillesjänneongelmia. Ne olisivat, ainakin osittain, vältettävissä.