Sponsseista
The Adveture Blogissa oli juttu nepalilaisesta naisesta, joka on kiivennyt jo yhdeksän kertaa Mount Everestin huipulle.
Ja nyt on hinku kiivetä jo kymmenes kerta, mutta kun sponsorirahaa ei tunnu heruvan.
Kraig Becker, joka ylläpitää suosittua blogiansa ihmettelee, miksi sponsoriraha kiertää Lhakpa Sherpan.
No, en tunne kyseistä tapausta tarpeeksi hyvin, mutta kun olen itse ollut sponsoritoiminnassa kädet savessa jo 12 vuotta, niin kerron kuitenkin oman näkemykseni.
Ihmettelijöille tiedoksi, se että joku kiipeää kymmenettä tai vaikka sadatta kertaa maailman korkeimmalle huipulle ei vielä aukaise rahahanoja.
Lhakpankin on mietittävä sitä, miten sponsori voi hyötyä siitä kymmenennestä huiputuksesta.
Sponssi ja sponsoroitava ovat liikesuhteessa. Lhakpa kilpailee vähäisestä resursseista eli rahasta monen muun kanssa. Ja ne monet muut ovat kovia luita myös sponsorimarkkinoilla.
Raha on tänä päivänä erittäin tiukassa. Kymmenen kaksikymmentä vuotta sitten seikkailijat saivat helpommin dollareita hankkeitaan varten. Tuolloin oli myös sellaisia projekteja, joita tehtiin vasta ensimmäistä kertaa. Nyt (melkein) kaikki on jo ainakin kertaalleen tehty.
Ulkoilu-ja vapaa-ajan toimiala on erittäin tiukassa raossa. Kovassa kilpailussa tuotteiden hintoja ei voi nostaa, joten kustannustasoa on laskettava..tai ainakin rahanyörit on pidettävä tiukasti kiinni.
Lähes kaikki merkittävät sporttialan toimijat ovat nykyään pörssiyhtiöitä ja osakkaat haluavat sijoitetulle pääomalle hyvän tuoton.
Tähän yhtälöön on vaikea (mutta ei mahdotonta) sovittaa isoja palkkioita vuorten tai aavikoiden valloittamiseen.
Eikä se ole ainoa toimiala, jolla ei mene erityisen hyvin. Aiemmin, mm.rahoitusala oli suuri seikkailujen tukija.
Esimerkiksi useat englantilaiset seikkailijat, joita olen pienen ikäni seurannut, saivat rahoituksen sen alan ammattilaisilta, finanssijäteiltä.
Useat seikkailijat ovat alkaneet tekemään yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.
Uskon, että suurin osa tekee ihan pyyteetöntä työtä hyväksi katsomansa asian eteen. Esimerkiksi tutkimusmatkailija Sir Ranulh Fiennes on tehnyt jo pitkään yhteistyötä erään syöpäjärjestön kanssa. Hänen vaimonsa menehtyi syöpään yli kymmenen vuotta sitten…
Nyt lenkille.