Luksusta
Joulu on lähtenyt liikkeelle ns.virheettömästi. Aamun avasi käynti Hietaniemen hautausmaalla, jossa sytytimme kynttilät läheisten muistoa kunnioittaen.
Heti sen jälkeen aatto jatkui juoksulenkillä (ex.-)vuorimies VG:n kanssa. Juoksimme pääasiassa Safvikin ja ns.Herlinien mailla Kirkkonummen ja Espoon rajalla. En kyllä muista, että olisi aattona ollut näin upea sää!
Sarfvikin golfkentällä oli täysi tohina päällä. Oletan, että kukaan heistä ei ole aiemmin pelannut ko.kentällä golfia jouluaattona…
Tähän loppuun ohjelmavinkki; Yle esittää/förevisar..
Kaksinkamppailu etelänavasta
dokumentin 28.12.ja se on nähtävissä sen jälkeen myös (loistavasta) Yle Areenasta.
Ylen esittelee dokkarin seuraavasti: “Englantilainen tutkimusmatkailija, kapteeni Robert Falcon Scott ja norjalainen Roald Amundsen kävivät kaksinkamppailun etelänavan valloituksesta. Panoksena oli maine ja kansallisylpeys.
Scott ja Amundsen vaelsivat etelänavalle eri reittejä, mutta joutuivat yhtä lailla ankaran luonnon armoille.
Scott ja hänen retkikuntansa hävisivät kamppailun niukasti Amundsenin ryhmälle”.
No, ei se mennyt ihan noin. Scott hävisi kamppailun enemmän kuin rinnan mitalla.
Minua kiinnostaa, etenkin retkikunnista puhuttaessa, miksi jotkut onnistuvat ja miksi toiset epäonnistuvat?
Ja todettakoon, tuo jälkimmäinen eli epäonnistuminen ei ole mikään synti, päin vastoin! Se, että joku viitsii YRITTÄÄ on hatun noston arvoinen asia. Tässä tapauksessa epäonnistuminen aiheutti Scottin miehistön kuoleman.
Minun (ehkäpä) suurin intohimoni liittyy retkikuntien suunnitteluun ja niiden toteuttamiseen. Se on osasyy, miksi suhtaudun niin suurella kiinnostuksella näihin historian suuriin ja vähän pienempiikin tapahtumiin.
Olen luennoinut yrityksille vuodesta 2007 alkaen. Eräs case, jota esitetyksessäni käytän, on tämä kyseinen Scott-Amundsen -“kaksintaistelu”. Miksi toinen voitti ja toinen hävisi? Oliko kyseessä sattuma vai ei?
Ei ollut! Kyseessä oli…
Erilaista toimintaa samoissa olosuhteissa.
Amundsenilla oli parempi suunnitelma/strategia (muona, varusteet, välineet..kaikki!)
Amundsenin valmistelu koostui mm.empiirisistä kokemuksista, joihin voi lukea mm.sen ajan, jonka hän vietti eskimoiden kanssa. Sielläkin hän opiskeli, miten kylmässä olosuhteessa työskennellään, pukeudutaan. Hän opetteli ajamaan koiravaljakoilla yms.yms..
Amundsenin ryhmällä oli täsmälliset suoritusnormit eli he olivat kurinalaisia toisin kuin Scottin ryhmä.
Mitä tekemistä tällä kaikella on vaikkapa yritysmaailman kanssa? Paljonkin. Itse asiassa ne menee ihan yksi yhteen…
Seuraan työni kautta useita yrityksiä eri toimialoilla. Amundsenin oppeja seuraavat yritykset pärjäävät ja vievät markkinoita yrityksiltä, joille käy pitkässä juoksussa ihan samalla tavalla kuin Scottin ryhmälle. Ensiksi ne näivettyvät ja sen jälkeen ne kuolevat.
Seuraan juuri kahta lähes identtistä yritystä, jotka harjoittavat maahantuontia. Toinen kasvaa (heikossa markkinassa) todella hyvin ja toinen on kuoleman partaalla. Toista firmaa johdetaan aivan kuin Amundsenin retkikuntaa ja toinen on kuin Scottin ryhmä.
Eräs maailman tunnetuimmista tietokirjoilijoita, Jim Collins. on myös tutkinut retkikuntia ja etenkin Amundsenin ja Scottin ryhmää. Jos aihe kiinnostaa, niin hankkikaapa Collinsin kirja “Tietoisesti paras”.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/22/historia-kaksinkamppailu-etelanavasta
No niin, tämä jouluaaton blogi lähti vähän lapasesta. Minun oli tarkoitus kirjoittaa lyhyesti hienosta aamulenkistä ja antaa leffavinkki. Ja sen jälkeen homma ryöstäytyi käsistä:-)
Olkaa kiltisti.