Valintoja
Eilisessä Educa-messun puhetilaisuudessa haastattelija kysyi minulta “mitä esimerkiksi ympäristön tilasta huolestunut ihminen voi tehdä?”.
Vastaukseni oli, “aloittamalla ihan pienistä valinnoista”. Ostaako tuotteen, joka on kääritty muoviin? Ja ostaako fleecen, jonka mikromuovihituset ovat osa maailmanlaajuista merten mikromuoviongelmaa.
Vai ostaisiko sen sijaan vaikkapa (merino-)villaisen tuotteen, jota ei tarvitse jokaisessa käänteessä pestä vaan pelkkä tuuletus riittää. Ja paidan merkistä kandee katsoa, että se on tuotettu eettisesti. Suomessa myytävistä merino-merkeistä mm. Aclima, Mons Royale, ja Devold läpäisevät tältä osin tiukimmatkin testit.
Ja usein kannattaa itseltään kysyä, tarvitsenko edes tätä uutta tuotetta?
Kerroin perjantain luennolla myös mm.pohjoisnavasta, jossa kävin vuonna 2007.
Pohjoisen jäämeren jääpeite on heikentynyt voimakkaasti. Tästä on olemassa empiirisiä ja tieteellisiä (NASA) havaintoja. Eric Larsen on yhdysvaltalainen seikkailija, joka on hiihtänyt kolmasti maantieteelliselle pohjoisnavalle.
Ensimmäinen oli vuonna 2006. ja muut naparetket ajoittuivat vuosille 2010 ja 2014.
Vuosien 2010-2014 aikana jääpeite oli Larsenin havaintojen mukaan jo selvästi heikentynyt. Ja samoin yhtenäinen jääalue on pienentynyt merkittävästi.Ja samoin jäälautat liikkuivat aiempaa nopeammin.
Larsen kertoo oheisessa NatGeon jutussa, kuinka he joutuivat juoksemaan viimeiset metrit maantieteelliselle pohjoisnavalle, sillä jäälautta jalkojen alla kulki niin voimakkaasti vastaiseen suuntaan. Se oli siis luonnon oma juoksumatto:-)
Ollessani Pohjoisnavalla, niin jäälautta kulkeutui poispäin navasta 800 metriä tunnin aikana.
On hyvin mahdollista, että Larsenin ja hänen seikkailukumppaninsa Ryan Watersin v.2014 seikkailu on historian viimeinen pohjoisnavan hiihto. Aika näyttää….
https://www.nationalgeographic.com/adventure/activities/polar-exploration/eric-larson-north-pole-book/