Tässä vähän rasvainen juttu….
Kirjoitin tammikuun (3.1.2025) blogiin seuraavasti:
“Urheilijoiden ja paljon harjoittelevien kuntoilijoiden on syötävä riittävästi rasvaa ennen kaikkea siksi, että ruoasta saisi tarpeeksi energiaa jaksamiseen, kehittymiseen ja terveenä pysymiseen.
Niukasti rasvaa syövät urheilijat mm. kärsivät muita useammin rasitusvammoista“https://juoksija.fi/hyva-kunto/ravinto/hyvat-rasvat-5-teesia/
Allekirjoitan tuon väitteen, sillä olin reilu kymmenen (10) vuotta sitten nykyistä kuivemmassa kunnossa ja kremppaa oli siellä sun täällä.
Nyt lisään hyvälaatuisten rasvojen saantia”
Kuinkas sitten kävikään? Tuliko niitä hyviä rasvoja lisättyä, kuten Mr. seikkailujuoksija 3.1.2025 kerroit?
Kyllä.
Taustaa: Olen syönyt v.2023 alkaen Krill-oil (Krilliöljy, siis k-kirjaimella) -tuotteita. Se on hyvä Omega-3 -lähde.https://fi.wikipedia.org/wiki/Krilli%C3%B6ljy
Sen lisäksi olen lusikoinut oliivi-ja pellavansiemenöljyä.
Viime viikolla valmistin levitteen, jossa on 100 dl oliiviöljyä, 100 g voita ja desi vettä. Ohje sen valmistukseen löytyy netistä.
Kaikki raaka-aineet ovat luomua, ehkä vesikin, sillä se tulee porakaivosta:-)
Oma rasvasörsseli on miedomman makuista kuin esim. kaupasta saatava “voi+ pehmeät öljyt-levite, jota olen aiemmin käyttänyt.
Ja ainakin vähemmän prosessoitua.
Omega kutosista ja kolmosista vielä sen verran, että länsimaissa tuo suhde on (netin tietojen mukaan) 20:1, omega-6 ensiksi mainittuna.
Terveyssuositusten mukaan ihanne olisi esim. 3:1 tai jopa 2:1.
Tarvitsemme molempia rasvahappoja, mutta niiden suhdeluku on tällä hetkellä ainakin länkkärimaissa viturallaan.
Eilen oli salipäivä, tänään juoksu….