Jotain uutta ja vanhaa
Tutustuin erään linkin kautta K. Jornetin harjoittelutietoihin vuodelta 2023. Mies on kaikkien aikojen tunnetuin/menestynein ultramatkojen juoksija ja viihtyy myös vuorilla niin kiipeillen kuin sukset jalassa.
Hänen harjoittelu-ja kilpakausi oli todella rikkonainen. Mies sai Mount Everestin reissulla kylkivamman. Siihen kun lisää nivusongelmat, niin hän pysyi pois juoksulenkeiltä 84 päivän ajan.
Juoksukilsoja kertyi kuitenkin 3200.
Ja Skimoa peräti 380 tuntia.
Ski Mountaneering (Skimo). “Vuorihiihto on monelle tuntematon talvilaji, jossa yhdistyvät vahvaa aerobista kuntoa vaativa kestävyysurheilu sekä vauhtipäätä ja suksitaituruutta kysyvä vapaalasku. Laji on saanut alkunsa 1900-luvun alussa Alpeilta, jossa vuorihiihto on paikoitellen jopa kansanlaji. Vuoristossa vuorihiihto liikkumis- ja huvimuotona on ollut luonnollinen, sillä se ei tarvitse erityisiä latuja tai ajettuja rinteitä” (Lähde: EDGE-lehti)
Vuorihiihto on muuten uusi olympialaji vuoden 2026 talvikisoissa. Ehkäpä kaikkien aikojen paras naissuunnistaja Tove Alexandersson on myös tämän lajin tähti.
Aion pistää tämän talven aikana sukset jalkaan, mutta en ihan tavanomaisia.
“Liukulumikenkä, karvapohjasuksi, nousukarvasuksi. Tiivistettynä OAC yhdistää lumikenkien ja metsäsuksien parhaat puolet; niillä voit kulkea ketterästi metsäisessä maastossa ja laskea mäet alas kuin tavallisilla suksilla tai kokea suksimisen riemua vaikka kotonurkilla. Latuja et siis tarvitse, riittää kun on lunta, niin eteenpäin pääsy on taattu”.
Aion käyttää nimenomaan kotimassa valmistettuja (by OAC) valmistamia KAR -karvapohjasuksia (liukulumikenkiä). https://skinbased.fi/products/kar-149
Jo Nuuksion perusleirini takamaastossa on ihan uskomattoman hyvät edellytykset näiden suksien käyttöä varten.
Perinteistä lumikenkäilyäkin aion harrastaa ja jossain vaiheessa talvea kaivan naftaliinista myös jääraudat, jotka olivat viimeksi mukana Grönlannin jäätiköllä.
Näillä uusilla eväillä kohti ensi vuotta vanhoja unohtamatta.