Askeltiheys
Harjoitellessani Kalaharin varten, kiinnitin huomiota muutamaan juoksutekniseen asiaan lisäten mm.askeltiheyttä.
Joe Friel on arvostettu triathlonvalmentaja ja hän on kirjoittanut myös menestyskirjan “The Triathlete´s Bible”. Mr.Friel kertoo blogissaan “Running Faster” mm.seuraavaa:
“Seuraavan kerran kun katsot kenialaisia juoksijoita vaikkapa telkkarista, niin laske kuinka monta kertaa heidän oikea jalka osuu maahan 20 sekunnin aikana ja kerro se luku kolmella (3). Kenialaistet juoksevat rytmillä 94-98 vielä maratonin loppuvaiheilla. Perässä seuraavien tiheys on 90-94.” http://www.trainingbible.com/joesblog/2009/12/running-faster.html
Mitä Kalahariin tulee, niin minua ei kiinnostanut lisätä juoksuni vauhtia, vaan minimoida vammojen määrää 1000 kilsan matkalla nopeuttamalla juoksurytmiä . “Running with a higher cadence means the foot spends less time in contact with the ground” sanoo Friel.
Mitä vähemmän jalka “makoilee” maassa sen parempi.Hidastempoisessa juoksussa askel nousee liiaksi ylöspäin ja laskeutuu korkeammalta maahan aiheuttaen suuremman voiman (ja loukkaantumisriskin) maahan laskeutuvalle jalalle. Sitä paitsi juoksun tulee kulkea eteen ei ylospäin:-)
Olen vältellyt juoksun aikana tapahtuvia mittauksia (mm.sykettä), mutta askeltiheydessä tein kesän aikana poikkeuksen. Mittasin askeltiheyttä myös Kalaharissa ja pidin aiheesta pari pientä luentoa myös Gregille, jolla oli matkan aikana “muutama” jalkaongelma.
Juoksin keskiviikkona lyhyen lenkin ja huom.tiheällä askeleella..:-). Kirsi jaksaa tehdä tunnollisesti iltalenkkejä, vaikka työpäivät venyvät todella pitkiksi.
Ski Expokin lähestyy. Perjantaista sunnuntaihin kestävät messut kerännevät taas kymmeniä tuhansia liikunnanharrastajia Messukeskukseen. Olen ainakin perjantain ja lauantain Juoksija/ Hiihto-lehden ständillä.