Varhaiset signaalit
Noin 15 jkp (jkp= ajanlasku, jolloin “jukka kravatit poltti”) tein työkseni mm.mediatutkimuksia. Niiltä ajoilta on (kuitenkin) jäänyt kiinnostus seurata ajassamme tapahtuvia ilmiöitä.
Näin ollen pyrin seuraamaan kohtuu aktiivisesti mitä mm. jenkkilässä tapahtuu. Ja etenkin urheilun saralla.
OR, obtacle racing eli estekisat nostivat rapakon takana päätään jo vuosia vuosia sitten. Sitten laji rantautui Keski-Eurooppaan ja viimein myös meille. Juoksun puolella polkujuoksu on hyvä esimerkki. Tosin sen suosio odotutti meille tuloaan todella kauan ja en itse uskonut sen iskevän sillä voimalla mitä se nyt on tehnyt.
Naisten määrän lisääntymisen juoksutapahtumissa oli nähtävissä jo empiirisen tutkimuksen kautta. Yhä useampi vastaan tuleva juoksija on nainen. Yhdysvalloissa 43% maratonsuorituksista on naisen tekemä (v.2013), kun vastaava luku vaikkapa vuonna 1980 oli 10%.
Miten käy maratonin suosion? The Guardian lehden mukaan esimerkiksi rakoilevassa kuningaskunnassa (UK) maratonjuoksijoiden määrä on laskenut 5%. Suomessa vastaava pudotusluku on lehden mukaan peräti 29%.
Yhdysvalloista tihkuneiden lukujen mukaan maratoonareiden määrä oli taas hienoisessa nousussa v.2014..
Swim&Run -tapahtumat tulivat monen suomalaisen tietoisuuteen viime vuonna, jolloin mm.Juoksija-lehti nosti lajin voimakkaasti esille. Ruotsissa laji oli jo pitkään kasvattanut suosiotaan….
Suomalainen media on kertonut tänä vuonna, että pienten omakotitalojen kysyntä on noussut todella paljon. Yhdysvalloissa”tiny housing movement” on ollut jo melko mainstreamia jo pidemmän aikaa. Siihen osittain liittyvä “less is more”, turhista tavaroista luopuminen on saanut jo tilaa suomalaisissakin medioissa.
Juoksen tänään kimppalenkin Juoksijan testipäällikkö Petri Saavalaisen kanssa. Testaamme yhdessä muutamia maastokenkiä. Sää siihen näyttää hyvältä, sillä osana testiä kokeilemme kenkiä pitävyyttä kosteilla alustoilla…