Ennätyksistä…ja vähän kusetuksistakin
Explorerswebissä oli mainio juttu ajankohtaisesta aiheesta, jonka avainsanoja ovat Etelämanner, ennätykset, some, sponsorit, ego jne.https://explorersweb.com/in-antarctica-any-claim-goes/
Tähän alkuun, onnea Mikolle ja Terolle todella hienosta etelänavan hiihdosta!!!
En aio kirjoittaa tästä mitään pitkää esseetä, sillä aika on vähän kortilla, joten vedän mutkia suoriksi.
Aihe liittyy kuitenkin “ennätyksiin”.
Saadakseen medianäkyvyyttä, sponsoreita….niin ainakin kokopäivätoimisen seikkailijan on tehtävä seuraavasta tavoitteestaan jollain tavalla mielenkiintoinen.
Amundsen ja hänen tiiminsä hiihtivät ensimmäisinä ihmisinä Etelänavalle 14.12.1911
Sen jälkeen noin 200 seikkailijaa on hiihtänyt Etelänavalle. Tsekkasin tämän luvun netistä ja siinä saattaa olla hieman heittoa puoleen tai toiseen, mutta suunnilleen noissa luvuissa pyöritään.
Amundsenin jälkeen muutamat seikkailijat ovat halunneet tehdä uusia Etelänavan ennätyksiä.
Nopeusennätys on tästä yksi esimerkki. Tällä kaudella brittinainen hiihti Etelänavalle noin 5 päivää nopeammin kuin edellisen naisennätyksen haltija.
Ennätykset kiinnostavat mediaa ja sponsoreita. Ja tämän rinnalle on syntynyt myös uusia tapoja saada julkisuutta, josta “hiihto, juoksu, vuorikiipeily ilmastonmuutosta vastaan” ovat hyviä esimerkkejä.
Yksi seikkailufrendi kertoi jo vuosia sitten, että hän saa helpommin fyffeä retkikuntiaan varten sanomalla sponsoreille taikasanan “ilmastonmuutos”.
No, joissain tapauksissa media / some-maailma voi kääntyä myös jotain “ilmastohanketta” vastaan… …https://www.hs.fi/talous/art-2000009034445.html
Palataan vielä hetkeksi “ennätyksiin”. Kisa julkisuudesta ja mammonasta on armoton ja siksi jotkut, tosin hyvin harvat, ovat valmiita vilunkipeliin. Oheisessa Exwebin jutussa kerrotaan mm. Colin O`Bradysta, jonka vuoden 2018 “koko Etelämantereen ylitys” osoittautui joiltain osin kusetukseksi.
Joillakin nimimiehillä-ja naisilla on taustalla PR-toimisto, joka pitää huolta mm. medianäkyvyydestä. Siinä on riskinä se, että PR-ihmiset julkistavat seikkailijasta sellaisia tietoja, jotka eivät pidä ihan 100% paikkaansa.
Brittiseikkailija Sir Ranulph Fiennes on sanonut suoraan ja rehellisesti, että hänen on aina pyrittävä johonkin ennätykseen saadakseen medianäkyvyyttä ja rahoituksen seuraavaan seikkailuunsa.
Suomalaisten naparetkeilijöiden kunniaksi on sanottava, että heillä on homma pysynyt aina hanskassa!
Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalainen-seikkailija-katosi-oudosti-14-vuotta-sitten-kuka-vastasi-naisen-puhelimeen-vuosia-myohemmin/6781484#gs.nuze60https://seura.fi/ilmiot/mysteerit/mysteeri-kadonnut-naparetkeilija/
Se siitä.
Juoksin sunnuntaina treenifrendin kanssa mahtavan lenkin. Vedimme harjoituksen lopuksi itsemme hapoille noustessamme juoksujalkaa erään korkean kallion päälle. Sen päätteeksi (ja jo puolivälissä..) miehet makasivat lumihangessa happea haukkoen. Oliko siinä järkeä vai ei on toinen kysymys, mutta hauskaa oli.