Pelikirja
On olemassa useanlaisia pelikirjoja.
Johtamiseen on omansa ja niin on myös urheiluun.
Yhtenä esimerkkinä voisi olla huipulla pelaava futisjoukkue, jolla tulee (ja on) olla selkeä filosofia pelaajiensa kehittämiseen ja tavasta pelata.
Juttelin aikoinaan erään futiksen huippuvalmentajan kanssa. Hän puhui pelikirjasta mm.siihen tapaan, että jokaisen pelaajan on tärkeä ymmärtää joukkueen pelikirja ja sen tavoitteet.
Hän myös avasi pelaajille harjoituksien aikana, kuinka yksittäinen harjoite liittyy pelikirjaan ja miksi sitä (harjoitetta) on tärkeä tehdä.
Aihe tuli mieleen keskiviikon treeneissä, kun kapusin kymmenen kertaa (10 x 141) portaita ylös ja alas.
Miksi teen kyseisen harjoituksen ja miten se tulee tehdä, jotta hyöty on maksimaalinen?
Yleisin tapa nousta portaita on käyttää etureisiä. Portaiden noususta saadaan kuitenkin suurempi hyöty irti, jos keskitymme jokaisella porrasaskeleella painamaan kantapäätä alas portaaseen ja ojennamme lantion pakaralla puristaen ylös.
Monella juoksijalla keskimmäinen pakaralihas ei toimi.
Keskimmäinen pakaralihas vastaa askeleen vakauttamisesta vaikkapa juostessa. Mikäli keskimmäinen pakaralihas on heikko, lantio pääsee tipahtamaan aiheuttaen keinuvan näköistä askellusta ja rasitusta alueen muille lihaksille.
Heikko keskimmäinen pakaralihas voi tuottaa kipua alaselkään ja/tai polviin.
Pakaralihasta voi treenata monilla eri tavoin. Jumppanauhalla saa todella paljon aikaan, samoin portaissa lantion ylös nostamisella.
Ainakin portaisiin verrattavat täsmäharjoitukset kannattaisi tehdä teknisesti oikein. Silloin niistä saadaan suurin hyöty irti.
Minulle porrastreeni on tärkeä osa “pelikirjaa”. Tiedän miksi niitä kannattaa tehdä ja miten.
Tein torstaina myös toisen “täsmätreenin”, eli sisäsoudun.
Siinä pätee sama juttu kuin edelliseen; soutulaitteessa voi riehua mielin määrin, mutta saatu hyöty voi jäädä vähäiseksi, mikäli liike tehdään väärin. Aluksi jalat, sitten selkäosa ja loppuveto käsillä.
Seuraava viikko on aavikkojuoksijan juhlaa. Saan juosta äivittäin 30 asteen lämmössä.