Take it easy…eli maltti on valttia
“Maltillinen harjoittelu kehittää”..näin sanoo maaliskuun Juoksijassa Ari Nummela, joka toimii Kilpa-ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen biotieteiden yksikön johtajana.
Ihan samaa sanoi seikkailujuoksija Viljanen viime keskiviikkona tavatessaan uusia polkujuoksukurssilaisia.
Valitettavan usein Nummelan ja muiden viesti menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Juoksukauden kynnyksellä into on kova ja juoksulenkkien pituudet ja vauhdit kasvavat liian paljon ja nopeasti.
Omat juoksukoululaiset käyvät seuraavan parin viikon aikana ns.rasitustesteissä, joiden avulla selvitetään millaisilla rasitustasoilla kukin juoksija jatkossa lenkkinsä suorittaa.
Ainakin kurssin miehille tulokset tulevat olemaan yllättäviä. “Ai näin hiljaako mun pitää jatkossa treenata”. Kyllä! Kerron siinä vaiheessa, että monet huippujuoksijat harjoittelevat pääosin (jopa 80-85%) ns.peruskestävyysalueella, joka on 50-65% maksimisykkeestä.
Uudessa Juoksijassa on myös Janne Holmenin kirjoitus, joka käsittelee “ukkojuoksijoiden pohjevaivoja”. Pohkeisiin kohdistuu pidemmillä matkoilla kova kuormitus juoksun aikana.(lehdessä on myös hyviä venyttely-ja huolto-ohjeita).
Seuraavassa eli huhtikuun Juoksijassa on hillitön paketti kevään uusista juoksukengistä. Testipäällikkömme Pete Saavalaisen työpiste on lievästi sanottuna kukkurallaan juoksukenkiä.
Toimituksessamme on myös varmaan parikymmentä fillaria. Pyöräily+Triathlonin päätoimittaja Ilkka Järvimäki viimeistelee huhtikuun numeron testiosiota vähän hintavimmista maantiepyöristä.
Omalta osalta lopputalven testaamiset liittyvät tulevaan aavikkojuoksuun ja firman testeihin, joita tulee liukuhihnalta. Tästä jälkimmäisestä osoituksena alusasujen testaus ensi talven lehtiä varten, joka on jatkunut jo jonkin aikaa.
Aion testata merinovillaisia juoksupaitoja aavikkojuoksua varten heti kun kelit lämpenevät. Yleisesti ottaen merinovillaa pidetään talvikelien materiaalina, mutta niitä käytetään myös lämpimissä olosuhteissa.
Norjalainen Aclima (saa Suomesta) valmistaa lightwool-mallistoa, joka on tarkoitettu juoksuun lämpimissä olosuhteissa. Lyhythihaisissa paidoissa on myös vetoketju. Kerron kokemuksistani tulevan kesän aikana.
Se testauksesta. Nyt lähden 2,5 tunnin sunnuntailenkille.
PS.Aikaa aavikkojuoksun alkuun on n.5400 tuntia.