Multaporkkanat
Vaikka olen kasvanut Espoossa, niin kasvuympäristöni oli hyvin maalaismainen.
Äitini viljeli mm.porkkanoita, joita me pojat vedettiin naamariin ilman sen ihmeempiä pesemisiä. Multa vaan rouskui hampaiden välissä.
Ja se multa tekee hyvää.
Bakteeriopin professori Pentti Huovisella on samanlaisia kokemuksia: “Kun olin pikkupoika, niin maasta vedeltiin porkkanat, pyyhkäistiin mullat housunlahkeeseen ja syötiin niin, että hiekka ratisi hampaissa. Siinä saattoi tulla mukana muutama hyvänlaatuinenkin bakteeri”.(Lähde: YLE)https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/03/26/bakteeriopin-professori-suosittelee-kuitua-kuitua-ja-viela-kerran-kuitua
Ravinnolla ja liikunnalla voi muokata omaa mikrobistoaan paremmaksi.
Ja mikäs onkaan arkisin keino kohentaa oman mikrobistoa? Kestävyysliikunta!https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/04/maratoonarin-suolistobakteeri-teki-hiirista-himojuoksijoita-mikrobit-halutaan
Kestävyysliikunta vaikuttaa tutkimusten mukaan suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen.
Vedin maanantaina kuntopiiritreenin, johon kuului mm. nopeita naruhyppy-drillejä. Pyöritin hyppynarua jalkojen alla niin nopeaan tahtiin kuin vaan pystyin.