Juoksijan ruokavalio
Huomasin viimeistään Kalaharin halkijuoksun aikana, kuinka tärkeää osaa ruoka pelaa meidän aktiivisten liikkujien kohdalla.
Kulutimme 20 päivän aikana juoksijasta riippuen 130.000-150.000 kaloria. Greg painaa 84 kiloa (191cm) ja meikäläinen nippa nappa 60kg ja Kirsi paljon vähemmän.
Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, niin me ajattelimme Kalaharissa vain ruokaa. Näin siitä jopa unta, vaikka söin ison suklaalevyn ennen nukkumaan menoa. Oheissa kuva lempipaikaltamme, ruokapöydästä.
Luin vanhasta Runners World-lehdestä mielenkiintoisen artikkelin “The best food for runners”. Lehti listasi 15 tärkeintä elintarviketta, jotka meidän tulisi valita ruokakärryyn. Käyn elintarvikkeet yksitellen läpi torstain ja perjantain blogikirjoituksessa:
1. Manteli: sisältää runsaasti E-vitamiinia (auttaa lihasten palautumiseen vähentämällä lihassoluvaurioita), auttaa vähentämään LDL-kolesterolia, sisältää runsaasti proteiinia jne. Käytän itse Rapunzelin mantelitahnaa leivän päällä, erinomaisen hyvää! Säilytetään jääkaapissa.
2. Kananmuna: yksi kananmuna sisältää n.10% päivittäisestä proteiinin tarpeesta. Kanis sisältää tärkeitä aminohappoja, jotka auttavat rankasti työskenteleviä lihaksia palautumaan rasituksesta. Lisäksi kananmunasta saa runsaasti K-vitamiinia, jonka väitetään vahvistavan luustoa. Söimme Kalaharissa munakkaita päivittäin ja käytämme täällä kotona luomukanamunia.
3. Bataatti (sweet potato) sisältää runsaasti A-vitamiinia tai oikeastaan sen esiastetta beetakaroteenia. Siitä saa runsaasti myös rautaa, C-vitamiinia sekä myös lihaksien toimintaa edistävää mangaania. Bataattikeitto on suosikkini!
4. Täysjyvämurot (ei tästä sen enempää..)
5. Appelsiini: Runners World suosittelee appelsiinia mm.sen korkean C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. C-vitamiini palauttaa lihakset kovista harjoituksista.
6. Jogurtti (vähärasvainen): sisältää proteiinia, kalsiumia. Maitohappobakteereilla on positiivinen vaikutus suoliston hyvinvointiin.
Tämä Runners Worldista kopioitu ruokajuttu jatkuu perjantaina.